Femeia manager, cel mai nou proiect de investiții, în România: cum poți accesa banii

de: Andrei Tilimpea
19 08. 2022

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM), inclusiv microîntreprinderile, care sunt conduse de femei, pot cere statului un ajutor de până la 200.000 de lei, dacă înființează noi locuri de muncă.

Măsura e prevăzută într-un ordin oficializat recent de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), pentru aprobarea procedurii de implementare a programului Femeia manager.

„Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local”, scrie în Ordinul MAT 1.314/2022, care a apărut recent în Monitorul Oficial.

Conform unui anunț publicat de MAT, înscrierile în program au început pe 18 august și se vor derula până pe 28 septembrie 2022, prin intermediului aplicației IMM Recover.

Beneficiarii ajutorului pot fi societățile din categoria IMM-urilor care au capital social integral privat și care sunt active pe teritoriul României.

Un proiect benefic

Cel puțin unul dintre asociați trebuie să fie femeie, iar aceasta trebuie să dețină cel puțin 50% din părțile sociale sau acțiunile societății. În cazul cooperațiilor, condiția este îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din consiliul de administrație este formată din femei, conform celor de la avocatnet.ro.

IMM-urile care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă pot cere până la 100.000 de lei, iar cele care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă pot cere până la 200.000 de lei. În ambele cazuri este vorba de maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile, deoarece este necesară o cofinanțare de 5%. Finanțarea se acordă după ce sunt făcute toate cheltuielile eligibile pentru proiect, în sistem decont.

Printre altele, banii pot fi folosiți, în anumite condiții, pentru echipamente tehnologice, achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț, mijloace de transport, achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor, salarii, utilități sau consultanță pentru obținerea finanțării, arată sursa citată.

Înscrierea în programul Femeia manager se face online în aplicația IMM Recover. Cererea de finanțare și documentele justificative se depun timp de 30 de zile lucrătoare. Dacă bugetul nu se epuizează în acea perioadă, înscrierile pot fi prelungite. Solicitările sunt acceptate în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, cu precizarea că punctajul minim necesar este de 50 de puncte (din cel mult 100).